top of page

Dijital Pazarlamada Dönüşüm Nedir?

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2021

Muhtemelen dönüşümler ve dönüşüm pazarlaması hakkında bir şeyler duymuşsunuzdur. Dijital dünyada dönüşüm farklı şirketler için farklı anlamlara gelebilir. E-ticaret şirketleri için dönüşüm bir ziyaretçinin ürünün satın alınması iken, B2B şirketler için form doldurma veya bültene kayıt olma olabilir.

web sitesi alışveriş dönüşümü


İçindekiler


Dönüşüm pazarlaması nasıl çalışır?

Dönüşüm pazarlaması, ziyaretçileri web sitenize çekmeye ve onları ödeme yapan müşterilere dönüştürmeye odaklanır. Bu, dönüşüm oranı optimizasyonunun ilk adımıdır ve siz sürecinizi hassaslaştırmadan önce insanlara müşteriniz olmaları için bir neden sunar.


Ayrıca, dönüşüm pazarlaması, yalnızca sitenize trafik çekmek yerine, ziyaretçilerin web sitenizde gerçekleştirmesini istediğiniz eylemlere odaklanarak diğer pazarlama biçimlerinden farklılaşır. Dönüşüm pazarlaması sitenizin çevrimiçi görünürlüğüne odaklanmak yerine web sitenizin ziyaretçilerine ve davranışlarına odaklanır.


Bu nedenle, temel olarak dönüşüm pazarlaması, mevcut sitenizin ziyaretçilerini almak ve onları mümkün olduğunca verimli bir şekilde müşterilere dönüştürmekle ilgilidir. Müşterileri ilk etapta web sitenize çekmek için Arama Motoru Optimizasyonu gibi diğer stratejileri kullanabilirsiniz.


Dönüşüm Pazarlamasının Temelleri

Dönüşüm pazarlaması için strateji geliştirmeye başlamadan ve mevcut dijital pazarlama stratejinize adapte etmeden önce bilmeniz gereken birkaç temel fikir var.

  • Dönüşüm pazarlaması, site ziyaretçilerinizin müşteri olma adımlarını attığı satış hunisinin alt kısmına odaklanır.

  • Dönüşümler, site ziyaretçilerinin müşteri olma yolunda attıkları her türlü önemli olaydır. Biri sizden alışveriş yaptığında, bülteninize kaydolduğunda, yazılımınızın ücretsiz bir örneğini indirdiğinde veya başka bir şey yaptığında, o kişiyi müşteri olmaya bir adım daha yaklaştırmış olursunuz.

  • Dönüşüm pazarlaması zaman alır. Dönüşüm oranınız bir gecede artmaz, bu nedenle uzun vadede buna bağlı kalmalısınız.

  • Dönüşüm pazarlaması, işinizi büyütmede oldukça etkilidir. Yine, web sitenize trafik çekmeye odaklanmıyorsunuz – mevcut trafiği ödeme yapan müşterilere dönüştürmeye odaklanıyorsunuz. Alt satırdaki bu vurgu, sonuçları yalnızca analitik veriler olarak değil, TRY, dolar veya sent olarak görmeye başladığınız anlamına gelir.

  • Dönüşüm pazarlamasını ölçmek kolaydır. Dönüşüm pazarlamasını kullanmaya başlamadan önceki analitik verilerinizi mevcut istatistiklerinizle karşılaştırmanız ve aradaki farka bakmanız yeterlidir.

Böylesine güçlü bir temele sahip olan dönüşüm pazarlaması, herhangi bir sektördeki herhangi bir iş modelinde bir yere sahiptir. Ne de olsa, işletmenizin büyümeye devam etmesi için yeni müşterilere ihtiyacı var ve dönüşüm pazarlamasının size sağladığı şey budur - daha fazla müşteri.


Büyüme için dönüşüm pazarlaması nasıl kullanılır?

Bir işletmenin büyüklüğü, dönüşümleri artırmak istediğinizde önemli değildir. Tek amaç, daha fazla site ziyaretçisini müşteri olmaya yaklaştırmaktır. Bunu akılda tutarak, birkaç temel adımla dönüşüm pazarlamasına başlayabilirsiniz.


  • Müşteri davranışlarını izleyin. Bazı şirketler, bir tüketicinin alabileceği tüm olası rotaların ve yol boyunca hangi dönüşümleri gerçekleştirebileceklerinin bir akış şemasını geliştirmeyi sever. Sitenizdeki müşteri davranışı akışını izleyerek, müşterileri dönüştürmek için en iyi yerler hakkında fikir edinebilirsiniz.

  • Dönüşümleri kolaylaştırın. Basitleştirme, dönüşüm pazarlamasının önemli bir unsurudur. Ziyaretçinin tonlarca form doldurması ve birkaç farklı sayfaya tıklaması gerekiyorsa, dönüşüm sağlamayacaktır. Ancak her şey kullanıcı deneyimi yüksek bir sayfada varsa süreci sonuçlandırmak kolay olacaktır.

  • Her dönüşümü değerlendirin. Daha fazla dönüşüm elde etmeye başladığınızda, ziyaretçilerin ne yaptığını görmek için bunları izleyin. Bu, dönüşüm pazarlama stratejinizin hangi bölümlerinin işe yaradığı ve neyin işe yaraması gerektiği konusunda size fikir verir. Aynı zamanda, dönüşüm oranı optimizasyonunun ilk adımıdır.

  • Her dönüşümü sayın. Ne olursa olsun, dönüşümlerin tümü şirketiniz için önemlidir. Ancak, "dönüşümlerinizden" birine giderek daha az önem verdiğinizi fark ederseniz, bunun bir dönüşüm olup olmadığını sorgulayın. Genel bir kural olarak, bir işlem işletmeniz için ödeme yapan müşteri yaratmada rol oynamıyorsa, bu bir dönüşüm değildir.

Ventuno Digital’de kariyerimizi, müşterilerimizin işlerini büyütmelerine yardımcı olacak sonuçlar elde etmek üzerine kurduk. İşiniz kârlılığınız ve işletmenizin geleceği söz konusu olduğunda, hiçbir dönüşüm gözden kaçmamalı. Sürdürülebilir, doğru dönüşümler ile büyüme yolculuğunuza Ventuno Digital ile çıkmak için bizimle iletişime geçin.



bottom of page