Yüklenmesi uzun süren bulanık görseller web sitesi ziyaretçilerinizin kabusu olabilir. Endişe etmeyin! Bazı küçük ayarlamalar ile kısa sürede güzel bir kullanıcı deneyimi elde edebileceksiniz. Tek yapmanız gereken bu harika logoları ve özel görselleri SVG formatında kaydetmek.
SVG Nedir?
1990'larda geliştirilen Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri (SVG) formatı, 2D grafikler için XML tabanlı bir vektör görüntü formatıdır.
Şimdi, işin uzmanları ve tasarımcılar ne hakkında konuştuğumuzu tam olarak biliyor olsalar da, bunun anlamı şudur: SVG formatı, bir grafik öğesinin veya vektör görüntüsünün nasıl görüneceğini açıklamak için metin kullanır.
Evet, doğru okudun! Bir grup metin, bu harika görselleri web'de ve basılı olarak yapıyor. Bir görüntü için metin tabanlı bir biçim kulağa biraz mantıksız geliyor, değil mi? İşte bu yüzden önemli.
Ölçeklenebilirlik
Web görüntüleri için kullanılan geleneksel biçim JPEG'dir. JPEG'ler, fotoğraflar gibi gerçek hayattaki görüntüler için en iyi sonucu verir. Ancak, özel görsellerinizi JPEG olarak kaydederseniz, bunlar rasterleştirilir, yani pikseller bir ızgaraya atanır.
* Rasterleştirmek, bir vektör grafik formatında (şekiller) tanımlanan bir görüntüyü alma ve onu bir raster görüntüye (birlikte görüntülendiğinde temsil edilen görüntüyü oluşturan bir dizi piksel, nokta veya çizgi) dönüştürme görevidir.
Rasterleştirildiğinde, orijinal içeriği düzenleyemez veya yeniden boyutlandıramazsınız. SVG formatı metne dayandığından, önceden belirlenmiş bir boyutu veya ızgarası yoktur. SVG, pikseller yerine vektörlere, çizgilere ve şekillere dayanır. Artık bulanık veya pikselli görseller için endişelenmenize gerek yok.
SVG formatındaki görseller ise ölçeklenebilir olacak şekilde yapılır.
Ölçeklenebilirlik, görüntülerin ve grafiklerin her boyutta net bir şekilde görünmesini sağlar. Web için bu, görsellerinizin tüm farklı ekran boyutları ve çözünürlüklerinde net olacağı anlamına gelir.
Endişelenecek bir boyut veya ızgara olmadan, SVG dosyaları çok daha küçüktür ve bu da daha hızlı web sitesi yükleme süresini iyileştirebilir. Baskıya gelince, bulanık bir poster veya afiş için endişelenmenize gerek kalmadan görsellerinizi yazıcıya gönderebilirsiniz.
Düzenlenebilirlik ve Optimizasyon
SVG'ler, kolay düzenlenebilirlik avantajına sahiptir. JPEG'ler gibi rasterleştirilmiş görüntülerin düzenlenmesi imkansız olmasa da çok zor olabilirken, SVG dosyaları bir metin düzenleyici veya tabii ki Adobe Illustrator gibi bir vektör grafik düzenleme aracı kullanılarak düzenlenebilir.
Bu harika görselleri bir SVG formatında kaydetmeniz, her ekranda ve her boyutta temiz ve güzel görünmelerine yardımcı olacaktır. SVG dosyaları, JPEG ve GIF gibi diğer biçimlerden çok daha küçük olma eğilimindedir. Vektörlerinizi basitleştirerek ve dosyayı sıkıştırarak SVG dosyalarınızı daha da optimize edebilirsiniz. Daha küçük dosyalar, benzersiz web sitesi sayfalarınız için daha hızlı yükleme süreleri ve daha iyi optimizasyon anlamına gelir. Site hızı optimizasyonu için görsellerinizi SVG formatında kullanmayı deneyin.
SVG Görsellerin SEO için Faydaları
SVG görselleri, sitenizin arama motoru optimizasyonunu kullanıcı deneyiminden daha fazla şekilde iyileştirebilir. SVG'nin metin tabanlı bir biçim olmasının bir başka avantajı da arama motorlarının resimlerinizi okuyabilmesi, tarayabilmesi ve dizine ekleyebilmesidir.
Diğer görsellerde, arama motorlarının görsellerinizi okumak için başlıklara ve açıklamalara ihtiyacı vardır, bu da arama motorlarının görselinizin gerçek içeriğini tarayamayacağı anlamına gelir. Başlıklarınızı ve etiketlerinizi seviyorsanız, arama motorlarının görsellerinizi daha iyi okumasına ve taramasına yardımcı olmak için yine de bir SVG metnine anahtar kelimeler ve tanımlayıcılar ekleyebilirsiniz. SVG görsel formatının SEO için faydalı olduğu bir gerçek.
SVG Görsel nasıl yapılır?
Önceden var olan dosyalarınızı SVG formatına dönüştürmek için kaynak dosyanızı Adobe Illustrator veya Photoshop'ta açın ve dosyanın yeni bir sürümünü SVG olarak dışa aktarın. Bu cümlenin tamamı çok göz korkutucu görünüyorsa, dosyalarınızı sizin için dönüştürecek çevrimiçi kolay dosya dönüştürücüler bulabilirsiniz. Google'da svg dönüştürücü ya da png to svg, jpg to svg gibi aramalar yaparak kısa sürede çevrimiçi bir dönüştürücü bulabilir ve kullanabilirsiniz. Evet, gerçekten bu kadar basit!
Comments