Çok değişkenli test ve A/B testi genel olarak reklam verenler tarafından web sayfalarının ve reklamların nasıl performans gösterdiğini değerlendirmek için kullanılır.
Bu testler benzer olsa da her birinin hizmet ettiği alan farklıdır. Bu sebeple aralarındaki farkı iyi anlamak gerekir.
Dijital pazarlama stratejinizi geliştirmek için bizimle iletişime geçebilir veya bu iki test türü arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edebilirsiniz.
A/B Testi
A/B Split testleri yaygın kullanılan ve çok değişkenli teste oranla daha çok bilinen test türüdür.
A/B testleri sitenizdeki bir ögenin birden çok varyasyonunu test etmenizi sağlar. Fakat elde ettiğiniz sonuçları bu test ile ilişkilendirebilmeniz için sadece tek bir değişken üzerinden işlem yaptığınızdan emin olmalısınız.
Örneğin; kadın ayakkabıları satan bir web sayfası düşünelim. Web geliştiricisi sitede yer alan iki başlık arasında bir test yapmak istiyor. “Topuklu Ayakkabı Satın Alın” veya “Ucuz Topuklu Ayakkabı Satın Alın”.
Bu testin amacı “Ucuz” kelimesinin dönüşümler üzerinde bir etkisinin olup olmadığını öğrenmektir. Her iki başlığın yer aldığı sayfalar geliştirilir ve sonuçlar izlenir. Uygun sayıda kişi siteyi ziyaret edip alışveriş yaptıktan sonra sonuçlar izlenir ve kullanılması gereken başlığa karar verilir.
Çok Değişkenli Test (Multivariate Testing)
Çok değişkenli test, A/B testinin temel ögelerini kullanır fakat aynı anda sayfanızın birden çok ögesini test etmenize olanak tanır.
Son örneğimize dönersek, iki adet başlık ile beraber iki adet görseli test etmek istediğimizi varsayalım. Bu durumda 4 farklı kombinasyonumuz olacaktır. Görselleri görsel 1= G1 ve görsel 2=G2 olarak isimlendirecek olursak. Aşağıdaki kombinasyonları test ederek hangisinin daha iyi sonuç verdiğini bulabiliriz.
“Topuklu Ayakkabı Satın Alın” + G1
“Topuklu Ayakkabı Satın Alın” + G2
“Ucuz Topuklu Ayakkabı Satın Alın” + G1
“Ucuz Topuklu Ayakkabı Satın Alın” + G2
Çok değişkenli testler doğru sonuç verebilmesi için A/B testine oranla daha fazla trafiğe ihtiyaç duyarlar. Testi uygulayabileceğiniz belli elementler şunlardır;
Başlıklar
Fiyatlandırma
Promosyon
Sayfa düzeni
Metin
Yeni özelliklerin ve kullanıcı deneyiminin denenmesi
Site navigasyonu
Google Arama Ağı Reklamları özelinde bu testleri uygulayabileceğiniz elementlerin bir kısmı şunlardır;
Reklam başlıkları
Açıklamalar
Nihai URL
Görünen yol
Reklam uzantıları
Reklam görselleri
Call to Action butonları
Promosyon
Hedef Kitle
Reklam grubu anahtar kelimeleri
Cihaz
Reklamın yayınlandığı zaman
Comments