top of page

Başarılı Pazarlama Deneyleri Oluşturmak İçin 6 İpucu

Güncelleme tarihi: 31 Ara 2021

Dijital pazarlama kampanyalarınızdan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, pazarlama denemeleri yapmak inanılmaz derecede önemlidir. Pazarlama deneyleri, hedef kitleniz için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını keşfetmenize yardımcı olur. Hedef kitlenizi ve onlara hitap eden içeriği daha iyi anlarsınız.


Pazarlama deneyi oluşturma çalışması, web sitesi arayüz tasarımı.

Bu sayfada, başarılı pazarlama deneyleri yapmak için altı ipucu ve gerçekleştirebileceğiniz dört pazarlama deneyi örneği paylaşacağız. Pazarlama denemelerinizi ayarlamak için yardıma ihtiyacınız varsa, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İçindekiler


Pazarlama deneyleri nelerdir?

Pazarlama kampanyalarına zaman, para ve çaba harcadığınızda, mümkün olan en yüksek yatırım getirisini elde etmek istersiniz. Pazarlama deneyleri burada devreye giriyor. Pazarlama denemeleriyle, kampanyalarınızı iyileştirmek ve sonuçları artırmak için sonuçları test edebilir, hassaslaştırabilir ve uygulayabilirsiniz.


Pazarlama deneyleri yaparak, kitlenizin değişikliklere nasıl tepki vereceğini anlarsınız. Pazarlama deneyleri, hedef kitleniz için en iyi olanı bulmanıza yardımcı olur. Yeni bir ürün, sosyal medyada farklı bir gönderi türü veya açılış sayfanızdaki yeni bir harekete geçirici mesaj (CTA) düğmesi olabilir.

Pazarlama deneyleri yapmak, dijital kampanyalarınızı optimize etmenize ve içeriğinizi ve tasarımınızı daha fazla müşteriye ulaşmak için uyarlamanıza olanak tanır.


Başarılı pazarlama deneyleri tasarlamak için 6 ipucu

Pazarlama deneyleri yapmaya başlamaya hazırsınız, ancak gerçekte nasıl başlayacaksınız? Bu altı ipucuna göz atın!


1. Bir hipotez oluşturun

Pazarlama deneyleri yapmanın ilk adımı bir hipotez oluşturmaktır. Hipoteziniz, kanıtlamaya çalıştığınız şeydir ve test edilebilmelidir.


“Web sitemiz rakiplerimizden daha iyi görsellere sahip” diyecek olsaydınız, bu iyi bir hipotez olmazdı. Bunun nedeni, test edilebilir olmaması ve subjektif olduğu için çürütülmesinin zor olmasıdır.


Daha iyi bir hipotez, "Açılış sayfamız, CTA butonumuzu maviye çevirerek dönüşümlerde yüzde 50 artış görecek" olabilir. Bu hipotez test edilebilir çünkü farklı sonuçlar elde etmek için düğmedeki renkleri değiştirebilirsiniz. Ayrıca, dönüşümleriniz yüzde 50'nin altındaysa da reddedilebilir.


Deneyinizin çürütülmüş yönü, hipotezinizin tam tersi olan boş hipotezdir. Bu durumda, boş hipotez "açılış sayfamız, CTA düğmemizi mavi yapmaktan dolayı dönüşümlerde yüzde 50'lik bir düşüş görecektir" şeklindedir.

Pazarlama deneyleri yapmaya başlamak için hipotezinizi ve sıfır hipotezinizi oluşturun.


2. Araştırma toplayın

Hipoteziniz için bir fikriniz olduğunda, araştırma toplamak isteyeceksiniz. Araştırma, daha önce hangi deneylerin yapıldığını görmenize yardımcı olması açısından önemlidir. Denemeniz için olası sonuçları tam olarak anlamanıza yardımcı olur.


Araştırma topladığınızda, hipotezinizi daraltabilirsiniz. İşletmeniz için daha alakalı sonuçlar üreten bir deneme oluşturmanıza yardımcı olacaktır.


Hipotezinizin "Açılış sayfamız, CTA düğmemizin rengini değiştirerek dönüşümlerde yüzde 50 artış görecek" şeklinde başladığını varsayalım. Araştırma yaparken, mavinin insanların dikkatini çektiğini ve tıklamalarını sağladığını görebilirsiniz. Bu araştırmaya dayanarak, hipotezinizi başka herhangi bir renkten ziyade maviye odaklanacak şekilde geliştireceksiniz.


3. Uygun metriklere öncelik verin


Hipotezinizi ve araştırma setinizi oluşturduktan sonra, uygun metrikleri seçmeye odaklanın. Hipotezinizin doğru olup olmadığını gösterecek metrikleri seçmelisiniz. Kullandığınız metrikler, denemenizin başarısını veya başarısızlığını yansıtacaktır.


Bu metrikler arasında dönüşüm oranı, tıklama oranı (TO), gösterimler, erişim ve daha fazlası bulunur. Kampanyanızın bu sonuçları gösterecek yönlerine odaklanmak isteyeceksiniz. Örneğin, CTA düğmesi gibi TO'yu tanıtan bir e-postanın özelliklerini izleyebilir ve bu özellikler üzerinde denemeler yapabilirsiniz.

4. Pazarlama denemenizi tasarlayın


Hipoteziniz hazır olduğunda ve metriklerinizi seçtikten sonraki adım, denemenizi tasarlamaktır. Hipotezinizi nasıl test etmek istediğinize siz karar verirsiniz.

Tasarım aşamasında, pazarlama denemesi için bileşenleri yaratırsınız.


Açılış sayfası örneğini test ediyor olsaydınız, mavi CTA düğmesi olan ve olmayan bir açılış sayfası oluşturmanız gerekirdi. Ayrıca, bu açılış sayfasının nasıl görüneceğine, sayfanın içeriğine ve denemeniz için diğer önemli ayrıntılara da karar vermeniz gerekir.


Denemenizin tasarım aşamasını tamamladıktan sonra hiçbir şeyi değiştirmemeniz çok önemlidir. Testlerinizde ayarlamalardan kaçınmak, sonuçlarınızı çarpıtabilir, bu da içeriğinizin gerçek sonuçlarını ve etkisini göstermez.


Bir zaman çizelgesi oluşturduğunuzdan ve çalışmanızın ilerlemesini izlediğinizden emin olun. Bu tamamlandığında, denemenizin sonuçlarını size gösterecek olan A/B testi yapacaksınız.

5. A/B testi yapın


Pazarlama deneyleri yaparken A/B testini kullanmak istersiniz . A/B testi, hipotezinizi kanıtlamanın en iyi yollarından biridir. Öğenin orijinal sürümünü (bir açılış sayfası gibi) yeni değiştirilen öğeyle (mavi CTA'lı açılış sayfası) karşılaştırmanıza yardımcı olur.


A/B testi, değişikliğinizin orijinaline kıyasla nasıl performans gösterdiğini görmenize yardımcı olur. Hipotezinizin veya sıfır hipotezinizin doğru olup olmadığını kanıtlamanın en iyi yolu budur.


A/B testi ile en iyi sonuçları görmek istiyorsanız, ziyaretçilerinizi rastgele seçmeniz gerekir. Bu size denemeniz için en saf sonuçları verecektir.


A/B testini çalıştırdıktan sonra pazarlama denemenizin son aşamasına geçersiniz.


6. Sonuçları analiz edin


Deneyinizin sonunda, sonuçlara bakın. Sonuçlar, hipotezinizin doğru mu yanlış mı olduğunu gösterecektir. Boş hipotezi kabul edeceğiniz veya reddedeceğiniz yer burasıdır.


Kampanyanız için izlemeye karar verdiğiniz farklı metriklere bakın. Hipotezinizin geçerliliğini belirleyen göstergelerdir. Bu, sayfanızdaki içeriği optimize etmek için yöntemler üzerinde beyin fırtınası yapmanızı sağlayacaktır.


Comments


bottom of page