top of page

Netflix Reklamları Nasıl Çalışacak?

1997 yılında Reed Hastings ve Marc Randolph tarafından kurulan Netflix, artık dünyanın her yerinden insanlar arasında giderek daha popüler hale gelen bir isim. Elbette bu bir tesadüf değil, Netflix'in uyguladığı akıllı dijital pazarlama stratejilerinin bir sonucudur.


Netflix, 190'dan fazla ülkede 183 milyon ücretli kullanıcısının çeşitli türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği akışlı eğlence hizmeti sunan lider bir şirkettir.


Netflix 183 milyon ücretli kullanıcısına dizi, film, belgesel ve sinema filmleri sunan alanında lider bir şirkettir.


Netflix'de Reklam Dönemi Başlıyor


Netflix'in yeni reklamlı aboneliği "Basic with Ads", 3 Kasım'da kullanıma sunulacak.


Netflix yöneticileri, 13 Ekim'de yaptıkları basın toplantısında, reklamverenlerin programlardan önce ve program sırasında 15 ve 30 saniyelik videoları, saatte dört ila beş reklam sınırıyla yayınlayabileceklerini söyledi. Bu ücretli ve reklamlı abonelik kullanıcılara aylık 6,99 ABD dolarına mal olacak. Yeni reklam destekli abonelik, Tüm Netflix içeriklerine sahip olmayacak ve 720p'ye kadar video kalitesi sunacak. Diğer aboneliklerinden farklı olarak, Netflix reklamlı abonelik planındaki kullanıcılar içerikleri indiremeyecekler.


Basın görüşmesi sırasında paylaşılan bir örnekte, "Emily in Paris" dizisinin bir bölümünden önce L'Oreal'in reklamı gösterildi.


Netflix Emily in Paris dizisindeki L'oeral Reklamı
Netflix Reklam Örneği

Reklam destekli abonelik, 1 Kasım'da Kanada ve Meksika'dan başlayarak 12 ülkede kullanıma sunulacak, ABD'deki reklamlar ise 3 Kasım'da kullanılmaya başlanacak.


Netflix, Disney+'ın yakında çıkacak reklam destekli sürümü, NBCUniversal's Peacock, Hulu, Amazon ve Warner Bros. Discovery dahil olmak üzere giderek artan sayıda rakiple dijital reklamlar alanında rekabet edecek.


AdAge, Netflix'in reklam destekli aboneliğinin yıl sonuna kadar 220 milyon toplam abonesine kıyasla 500.000 aboneye ulaşmasını beklediğini bildirdi.


Netflix'in dünya çapındaki reklamcılıktan sorumlu başkanı Jeremi Gorman basın görüşmesi sırasında, Netflix'in yüzlerce küresel reklamcıdan "ezici ilgi" gördüğünü ve lansman için reklam envanterinin neredeyse tükendiğini söyledi.


Gorman, daha önce Snapchat'te yöneticiydi ve o ve dünya çapında reklamcılık başkanı olan diğer Snapchat mezunu Peter Naylor, kısa süre önce Netflix'in yeni reklam modeline öncülük etmek için işe alındı.



Netflix, reklam satmak için Microsoft'a güveniyor


Netflix, Xandr ile reklamcılarla yapılacak olan ilk görüşmelerin yönetilmesini sağladı.



Microsoft'un reklamcılık ve analitik yan kuruluşu olan Xandr, programatik reklam borsası olarak çalışıyor.

Microsoft'un reklamcılık ve analitik yan kuruluşu olan Xandr, programatik reklam borsası olarak çalışıyor. Talep tarafı platformu aracılığıyla reklamverenler Netflix reklamlarını Xandr üzerinden satın alabilecekler. Garantili fiyatlandırma ve yerleşimlerle programatik reklam kampanyaları oluşturabilecekler. Xandr'ın DSP'sini kullanmayan reklamverenler için Netflix, TV reklamları satın almanın daha geleneksel bir yolu olan kampanya siparişleri sunacak.


Burada Microsoft gibi iş ortakları reklam destekli abonelik tarafından toplanan kullanıcı verilerini yalnızca Netflix için kullanabilecekler. Netflix, burada toplanacak olan verilerin farklı platformda reklam verenler tarafından kullanımının önüne geçmiş.


Netflix ve Microsoft partnerliğine ilişkin detayları buradan okuyabilirsiniz.



Netflix reklam ücretleri nasıl olacak?


Netflix reklam ücretleri beklenenin aksine yüksek olacak. Platformun 60 ila 65 dolar arasında BGBM (1.000 kişiye ulaşmanın maliyeti) istediği konuşuluyor. Bu, Netflix'i (geçen yıl HBO Max'in sunduğu BGBM'in biraz üzerinde) pazarlamacılar için en pahalı reklam seçeneklerinden biri haline getirir. BGBM maliyetleri henüz kesinlik kazanmış değil, yakında hem test ediyor, hem de değerleri sizlerle paylaşıyor olacağız.


Dijital reklamcılar, NBCUniversal's Peacock ve diğer reklam hizmetlerinde olduğu gibi, Netflix'in de reklam destekli abonelik dönemi başladığında reklamveren maaliyetlerinin düşmesini beklediklerini söylüyor. Kaynaklara göre Netflix, reklam ajanslarından, ajansın büyüklüğüne bağlı olarak, peşin anlaşmalara benzer şekilde, 10 milyon ila 20 milyon dolar arasında değişen yıllık taahhütler de istiyor.



Netflix, rakiplerine göre daha az reklama sahip olacak


Yayıncılar, daha iyi bir izleme deneyimi için genellikle reklamverenleri geleneksel TV'den daha hafif reklam yüklerine yönlendirir. Netflix'in saatte dört ila beş dakikalık reklamları HBO Max ve Peacock ile aynı seviyede.


Netflix'in ayrıca, insanların gördüğü reklam sayısını günde en fazla üç reklamla saatte bir reklamla sınırlayan araçlarla kendisini farklılaştırmaya çalıştığı söyleniyor. Platformun bir reklamın tekrarlanma sayısını kısıtlamak için "çok sıkı sıklık sınırlarına" sahip olacağını da belirtiliyor.



Netflix reklamlar konusunda seçici olacak


Netflix, lansman reklamcıları olarak yalnızca bir avuç büyük markaya izin verdi ve her bir reklamı yüksek kaliteli mesajlaşma ve kreatif açısından incelemeyi planlıyor. Ayrıca, Netflix, ürün yerleşimlerini "Stranger Things" ve "Queer Eye" gibi dizilere entegre etmek için Coke ve GMC gibi büyük markalarla uzun süredir çalışıyor. Platformda siyasi reklamlara da izin verilmeyecek.


Reklamverenler veri ve ölçüm istiyor


Netflix, reklamverenlere reklamları türe, ülkeye ve Netflix'in en iyi 10 programdaki kendi günlük sıralamasına göre hedefleme yeteneği konusunda tavsiyelerde bulunurken, yaş, cinsiyet, içerik derecelendirmesi ve günün saati gibi daha spesifik parametreler eklemeye çalışıyor.


Diğer demografik hedeflemenin lansman sırasında kullanılamayacağını söylendi. Plana kaydolduktan sonra, kullanıcılara yaşları ve cinsiyetleri sorulacak ve sonunda reklam hedeflemeyi yönlendirmek için kullanılacak.


Netflix ayrıca 2023'ün ilk çeyreğinde reklam gösterimlerini ve trafiği doğrulamak için DoubleVerify ve Integral Ad Science ile birlikte çalışacak. Ayrıca, "2023'te bir zaman" başlayacak olan Dijital Reklam Derecelendirmeleri ürünü aracılığıyla izleyicileri ölçecek olan Nielsen ile bir ortaklığı var.


bottom of page